Syrop z sosny to naturalny lek mający wiele prozdrowotnych właściwości. Jego cudowne działanie znały już nasze babki. Sosna ma działanie antybakteryjne i odkażające, przyspiesza gojenie ran i w postaci syropu może być stosowana jako środek wykrztuśny.

 Syrop z sosny to naturalny antybiotyk, który ma wiele właściwości leczniczych. Stosowany był już w medycynie ludowej. Nie dość że dobrze smakuje, to jeszcze złagodzi kaszel, ból gardła i pomoże wyleczyć przeziębienie. Co ważne, jest bezpieczny także dla kobiet w ciąży. Maj to idealna pora, by zebrać sosnowe pędy i przygotować syrop.

 Przepis na syrop z sosny:

 Syrop z sosny zwany jest inaczej syropem majowym. W połowie maja pędy sosny osiągają odpowiednią długość i nadają się do zebrania, choć niektórzy zielarze twierdzą, że można to zrobić już w marcu. Aby przygotować syrop z sosny, najczęściej wykorzystuje się pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris. Pamiętajcie, że niektóre gatunki sosny (limba, kosodrzewina, sosna błotna) są chronione, więc nie zrywajmy z nich pędów. Unikajmy także drzew rosnących przy drogach ze względu na zanieczyszczenia. Nie zrywajmy pędów sosny tylko z jednego drzewa!

Do zerwania pędów sosny potrzebne nam będą: nóż, rękawiczki ochronne i przewiewny kosz, w którym dostarczymy pędy do domu.

Jak przygotować syrop z pędów sosny?

- Wystarczy szklane naczynie i cukier.

- Pędy sosny czyścimy z okrywającej je brązowej łuski;

 - Pamiętajmy, aby nie myć pączków, a jedyne oczyścić je, np. z owadów;

 - Do słoika wkładamy warstwę pędów pokrojonych na kawałki ok. centymetra i posypujemy je cukrem w stosunku 1:1 (zamiast cukru możemy użyć miodu, cukru brązowego lub ksylitolu);

 - Zapełniony słoik zabezpieczamy gazą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na miesiąc w słonecznym miejscu;

 Syrop jest gotowy, jeśli nabierze złocistego, herbacianego koloru - wtedy przelewany go oddzielnego naczynia i odstawiamy w chłodnym miejscu (aby nie stracił właściwości, możemy go przechowywać przez około rok).

 

 Syrop z sosny - zastosowanie

 

Syrop z młodych pędów ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest prosty w przygotowaniu. Nie tylko złagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, ale też skróci czas leczenia. Pomoże na:

 

przeziębienie, kaszel, chrypę, ból gardła, zapalenie gardła i oskrzeli, grypę, katar, osłabienie organizmu, dreszcze.

 

 

Syrop z sosny można stosować profilaktycznie - 1 łyżeczkę raz dziennie, można go też dodać do wody lub herbaty. W czasie przeziębienia podaje się z reguły 4 razy dziennie po łyżce. W przypadku dzieci stosuje się mniejszą dawkę - 3 łyżeczki syropu z sosny dziennie. Syrop z sosny ma piękny brązowawy kolor, a do tego jest smaczny, więc maluchy nie powinny mieć problemu z jego zażywaniem. Syrop z sosny nada się także dla kobiet w ciąży.