Wspólnie dziękowaliśmy za tegoroczne plony!!!

  Tegoroczne Gminne Święto Plonów miało skromniejszą formę niż co roku. Dziękczynienie za tegoroczne zbiory zostało złożone w niedzielę 20 września 2020r. w Kościele w Potęgowie podczas uroczystej Eucharystii. Dziękczynną Mszę Świętą, w której uczestniczyli Wójt Gminy Potęgowo Pan Dawid Litwin z rodziną, Radni Gminy Potęgowo, Sołtysi, rolnicy i mieszkańcy, koncelebrowali: Proboszcz Parafii Skórowo Ksiądz Waldemar Pielecki oraz Proboszcz Parafii Łupawa Ksiądz Piotr Czaja, okolicznościowe kazanie wygłosił Wikariusz Parafii Skórowo Ksiądz Zbigniew Kulas. Po uroczystej Mszy Świętej zostały rozstrzygnięte konkursy na "Najpiękniejszy chleb i wieniec dożynkowy". Prace zostały dostarczone do Kościoła w Potęgowie. Komisja w składzie: Izabela Zielińska Barbara Krasnoborska, Sylwia Wyrostkiewicz w konkursie na "Najpiękniejszy chleb" oceniały smak, wygląd i prezentację wypieku. Spośród dostarczonych 4 bochenków I miejsce zajął chleb przygotowany przez Sołectwo Potęgowo, II miejsce zajął wypiek Sołectwa Warcimino, III miejsce chleb dostarczony przez członkinie KGW Polanki z Karżnicy, a IV miejsce chleb z Sołectwa Skórowo. W kategorii "Najpiękniejszy wieniec dożynkowy" zgłoszono 3 wieńce konwencjonalne. Spośród dostarczonych prac komisja najwyżej oceniła wieniec przygotowany przez Sołectwo Potęgowo, II miejsce przyznano dla pracy KGW Polanki z Karżnicy, III miejsce dla Sołectwa Skórowo. Laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Potęgowie.

 Uroczystości dożynkowe uświetniły występy zespołów "Polanki " i "Wiśta Wio". Po uroczystej Mszy Świętej na wszystkich przybyłych czekał poczęstunek przygotowany przez pracowników Gminnego Ośrodka Kultury w Potęgowie. Tradycyjnie był chleb ze smalcem, pyszne swojskie ciacho oraz gorące napoje.

 Serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie! Uczestnikom dożynkowych konkursów gratulujemy i składamy podziękowanie za udział i zaangażowanie. Mamy nadzieję, że w większym gronie spotkamy się niebawem ... podczas kolejnych imprez w Gminnym Ośrodku Kultury w Potęgowie!!!

 

 

 

Konkurs pn.: „Mój ogród-mój świat” został rozstrzygnięty‼️‼️‼️
W głosowaniu na facebooku zwyciężyła Pani Anna Jagielska z Potęgowa, która otrzymała 467 głosów‼️‼️ W nagrodę Pani Anna odebrała „Bon wakacyjny” w postaci pokrycia kosztów noclegów dla 2 osób w trakcie 6-cio dniowego wyjazdu do Gminy Radków. Celem konkursu było zaprezentowanie swojego ogrodu oraz propagowanie aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu poprzez obcowanie z przyrodą.
Dziękujemy również pozostałym uczestniczkom konkursu: Annie Polak oraz Dominice Adryaniak , które podjęły wyzwanie i zaprezentowały swoje ogrody.
Wszystkim uczestniczkom gratulujemy pięknych ogrodów, a głosującym dziękujemy za liczne like.

 

 

 Syrop z kwiatów czarnego bzu warto mieć zawsze pod ręką. Kwiaty czarnego bzu to prawdziwe źródło zdrowia - zawierają bowiem kwasy fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne, sterole i garbniki.

 Syrop z kwiatów czarnego bzu pity jako gęsty eliksir jest doskonały na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Z dodatkiem wody staje się przepysznym i zdrowym napojem. Na wzmocnienie pijemy 2 łyżki syropu przed snem, dzieci połowę tej porcji. W okresie przeziębienia lub podczas infekcji należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do napojów i herbat. Niektórzy w celu wzmocnienia i uodpornienia piją ten syrop regularnie od jesieni.

 

Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są szerokie:

  •  działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
  • działają napotnie i antywirusowo,
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
  • uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
  • działają oczyszczająco i  usuwają wolne rodniki,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • łagodzą stany zapalne skóry.

 

Czarny bez zawiera również substancję zwaną choliną, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

 

 Składniki na najpyszniejszy syrop z kwiatów czarnego bzu:

  •  ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
  • sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru, może być trzcinowy

 

Wykonanie:
Kwiaty dokładnie oddzielamy od łodyżek, które są gorzkawe (my obcinałyśmy je nożyczkami).

       

     

 Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

     

Następnie należy przecedzić, dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać i podgrzać (cukier musi dokładnie się rozpuścić).