Syrop z kwiatów czarnego bzu warto mieć zawsze pod ręką. Kwiaty czarnego bzu to prawdziwe źródło zdrowia - zawierają bowiem kwasy fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne, sterole i garbniki.

 Syrop z kwiatów czarnego bzu pity jako gęsty eliksir jest doskonały na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Z dodatkiem wody staje się przepysznym i zdrowym napojem. Na wzmocnienie pijemy 2 łyżki syropu przed snem, dzieci połowę tej porcji. W okresie przeziębienia lub podczas infekcji należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do napojów i herbat. Niektórzy w celu wzmocnienia i uodpornienia piją ten syrop regularnie od jesieni.

 

Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są szerokie:

  •  działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
  • działają napotnie i antywirusowo,
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
  • uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
  • działają oczyszczająco i  usuwają wolne rodniki,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • łagodzą stany zapalne skóry.

 

Czarny bez zawiera również substancję zwaną choliną, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

 

 Składniki na najpyszniejszy syrop z kwiatów czarnego bzu:

  •  ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
  • sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru, może być trzcinowy

 

Wykonanie:
Kwiaty dokładnie oddzielamy od łodyżek, które są gorzkawe (my obcinałyśmy je nożyczkami).

       

     

 Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

     

Następnie należy przecedzić, dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać i podgrzać (cukier musi dokładnie się rozpuścić). 

      

      

NIE należy gotować tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i NATYCHMIAST, taki mocno gorący, wrzący przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych  butelek lub słoiczków. Zakręcić, słoiczki postawić do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania.

      

 Jeśli zrobicie syrop do bezpośredniego spożycia, to po prostu należy przechować go w lodówce przez kilka dni.