Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy na łąkach i przydrożnych trawnikach pojawiają się intensywnie żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Chcesz poznać właściwości mniszka i dowiedzieć się, jak włączyć go do diety i w jaki sposób mniszek lekarski wpływa na nasze zdrowie?
Mniszek lekarski:
• wspomaga odporność,
• spowalnia wchłanianie cukru i wspomaga odchudzanie,
• reguluje cykl miesiączkowy dzięki obecności m.in. kwasu foliowego,
• wspomaga trawienie dzięki zwiększeniu wydzielania soków żołądkowych,
• działa moczopędnie,
• działa bakteriobójczo i grzybobójczo, co sprawia, że mniszek lekarski pomaga w leczeniu chorób skórnych,
• działa antyoksydacyjnie.
Mniszek lekarski jest rośliną wieloletnią z żółtymi kwiatkami w kształcie koszyczka. Jego łodygi rosną pojedynczo bez pędów bocznych i listków. To odróżnia go od mlecza, który posiada jedną łodygę oraz odchodzące pędy boczne, z których wyrastają kolejne kwiaty.
Doskonale nadaje się na syrop lub miód, o delikatnej, złocistej barwie i doskonałym smaku.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
• 1 litr kwiatów mlecza
• 2 cytryny
• 1 litr wody
• 1 kg cukru
Wykonanie syropu krok po kroku:
1. Kwiaty mniszka należy zebrać na przełomie kwietnia i maja z dala od dróg i pól uprawnych ze względu na pestycydy. Na zbiór należy wybrać dzień słoneczny w godzinach przedpołudniowych, po południu kwiaty mogą mieć posmak goryczki.
2. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mniszka lekarskiego należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.
Zebrane kwiaty należy zostawić na całą noc.
3. Kwiaty mlecza włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. Po ostudzeniu odstawić odwar w chłodne miejsce na dobę.
4. Po 24 godzinach wywar odcedzić przez sito.
5. Dodać do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu (ok. 2 godzin).
6. Tak powstały syrop przelać do słoiczków.
Do naszego syropu można również dodać orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce…
7. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!