Mniszek lekarski

 

Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy na łąkach i przydrożnych trawnikach pojawiają się intensywnie żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Chcesz poznać właściwości mniszka i dowiedzieć się, jak włączyć go do diety i w jaki sposób mniszek lekarski wpływa na nasze zdrowie?

 

Mniszek lekarski:

   wspomaga odporność,

   spowalnia wchłanianie cukru i wspomaga odchudzanie,

   reguluje cykl miesiączkowy dzięki obecności m.in. kwasu foliowego,

   wspomaga trawienie dzięki zwiększeniu wydzielania soków żołądkowych,

   działa moczopędnie,

   działa bakteriobójczo i grzybobójczo, co sprawia, że mniszek lekarski pomaga w leczeniu chorób skórnych,

   działa antyoksydacyjnie.

 

 Mniszek lekarski jest rośliną wieloletnią z żółtymi kwiatkami w kształcie koszyczka. Jego łodygi rosną pojedynczo bez pędów bocznych i listków. To odróżnia go od mlecza, który posiada jedną łodygę oraz odchodzące pędy boczne, z których wyrastają kolejne kwiaty.

 Doskonale nadaje się na syrop lub miód, o delikatnej, złocistej barwie i doskonałym smaku.

 Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

 Składniki:

 • 1 litr kwiatów mlecza

   2 cytryny

   1 litr wody

   1 kg cukru

 

 Wykonanie syropu krok po kroku:

 1. Kwiaty mniszka należy zebrać na przełomie kwietnia i maja z dala od dróg i pól uprawnych ze względu na pestycydy.  Na zbiór należy wybrać dzień słoneczny w godzinach przedpołudniowych, po południu kwiaty mogą mieć posmak goryczki.

    

 

 

2. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mniszka lekarskiego należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.

       

 

Zebrane kwiaty należy zostawić na całą noc.

 

 

3. Kwiaty mlecza włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. Po ostudzeniu odstawić odwar w chłodne miejsce na dobę.

   

 

4.  Po 24 godzinach wywar odcedzić przez sito.

 

       

 

 

5. Dodać do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu (ok. 2 godzin).

 

 

 

6. Tak powstały syrop przelać do słoiczków.

 

 

   

 

 Do naszego syropu można również dodać orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce…

 

  

 

 

7. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.

 

 ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

  

 

 

 

 

Mniszek lekarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry
Skip to content